Ри Ри Ра е стая за игра. Място, където деца и родители общуват свободно, играят и се забавляват! И откриват света като песен: ра-ра-ри... ри-ри-ра

КОНТАКТИ И РАБОТНО ВРЕМЕ

_________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
РИ РИ РА - ЕДИСОН - ж.к. Яворов >>> - свободни места!
__________________________________________________________________________

вторник, октомври 20, 2009

Мед, мед, вкусен мед от Елица

Четири мънички панички пълни с мед и восък донесе мама Елица във вторник, за да ни убеди, колко вкусен и ценен е труда на пчелите. От ранна пролет /събуждат се щом навън се затопли точно до 12С/ до края на есента те жужат неуморни. Според региона, в който живеят събират различен вид мед. На пролет мед от първите цъфнали дървета - акация и липа - лек и прозрачен. През лятото - многоцветен, слънчогледов или боров/манов/ мед, те са гъсти и с плътен цвят, което е знак, че са особено богати на полезни вещества. На първо място в тази класация е многоцветният мед. Боровият е полезен при всякакви заболявания на дихателните пътища, а слънчогледовият - отличен заместител на захарта.
Една пчелица живее 3 седмици, и събира 1 лъжичка мед, която грижливо складира в килийките на пчелния кошер и запечатва с восък, за зимата. Пчеларите извличат този мед, и го заместват с глюкозен сироп, за да има какво да хапват работничките докато е студено вън.
Баба Меца обаче знае само да бърка в кошера и да лапа. За нея и сърдитите пчели, които знаят кога да се крият и кога да жилят, научихме от Ели две нови песнички!




1 коментар: