Ри Ри Ра е стая за игра. Място, където деца и родители общуват свободно, играят и се забавляват! И откриват света като песен: ра-ра-ри... ри-ри-ра

КОНТАКТИ И РАБОТНО ВРЕМЕ

_________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
РИ РИ РА - ЕДИСОН - ж.к. Яворов >>> - свободни места!
__________________________________________________________________________

четвъртък, март 11, 2010

Училище за родители - Емпатията и добрите дела



Оказа се, че такова животно като даване от сърце няма - поне при децата до 6г. Малките винаги ще очакват нещо в замяна на извършването на добро дело. Петя препоръча следната игра, която трябва да насърчи споделянето на играчки: Можете да кажете на детето, че приятелчето му си няма никакви играчки и е много тъжно. В най-добрия случай идеята за споделяне на играчка ще дойде от самото дете. Помолете го да избере играчката, която ще занесе специално на другарчето си. В никакъв случай не карайте насила детето да си дава играчките, това само ще остави негативни емоции в него.
Децата първо се учат да рапознават чувствата на мама, преди да се научат да разбират всички останали хора. Затова е важно към 2г. да започнем да им обясняваме своите състояния и то с примери: "Мама е много тъжна, както ти беше тъжен, когато се удари тази сутрин", "Мама е много сърдита и ядосана, както ти беше ядосан, когато ... " и т.н.
За децата е трудно да познаят как се чувстваме - те са твърде заети да изследват света, и често избухването на мама, когато направят някоя пакост, е пълна изненада. На тях им е особено трудно да се поставят на мястото на друг човек. Продължавайте да насърчавате емпатията, но очаквайте резултата няколко години по-късно. :)

още от Училище за родители тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар