Ри Ри Ра е стая за игра. Място, където деца и родители общуват свободно, играят и се забавляват! И откриват света като песен: ра-ра-ри... ри-ри-ра

КОНТАКТИ И РАБОТНО ВРЕМЕ

_________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
РИ РИ РА - ЕДИСОН - ж.к. Яворов >>> - свободни места!
__________________________________________________________________________

неделя, януари 17, 2010

Клас РиРиРа: Зимни празници. Зли духове и кукери

Зимата е малко слънце. Мрачно. Студ. Болести. Старите хора са виждали в това намесата на зли духове, и са измислили няколко много хубави начина да се справят с проблема. Първото важно условие е да си безстрашен и с добро сърце, така имаш небесен покровител. Второто условие е да празнуваш по правилния начин като:
1. Уплашиш сам злото /като кукерите/ 2. Залъжеш злото с вкусна храна/като мъдрите жени, които пекат обредни хлябове/ 3. Изречеш добро заклинание /така правят коледари и сурвакарчета/
С помощта на свещ децата видяха как от нещо толкова твърдо като метал може да се оформи обла хлопка(чан). Подобно на парафина, който нагрят от огъня се разтапя, и поддава на формуване. Така стана дума и за още един начин да се справиш със злото - да владееш огъня. Това е било по силите на Св. Атанасий, почитан от железари и ковачи, на 18 януари. От този ден Слънцето започва да се задържа по-дълго над хоризонта, защото Св. Атанасий от върха на най-високата планина се провиква "Иди си ,Зимо! Идвай, Лято!" и Светлината го чува!
Това, което злите духове чуха и видяха в събота в РиРиРа ги накара да побягнат надалеч:) Децата направиха сами страшни маски от картон и вълна, заучиха хванати за ръце кукерски стъпки и снабдени с истински чанове вдигнаха прогонващ шум!!! Не остана непреборено зло след играта на дърпане между отборите на Злите и Кукерите. Кукерите удържаха абсолютна победа!


Няма коментари:

Публикуване на коментар