Ри Ри Ра е стая за игра. Място, където деца и родители общуват свободно, играят и се забавляват! И откриват света като песен: ра-ра-ри... ри-ри-ра

КОНТАКТИ И РАБОТНО ВРЕМЕ

_________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
РИ РИ РА - ЕДИСОН - ж.к. Яворов >>> - свободни места!
__________________________________________________________________________

неделя, януари 09, 2011

Oткъде да започнем

Среща на тема родителски кооперативи в Къща Мусала
автор: Ива, къща Мусала

Вчера се състоя приятелска среща с родители, които се интересуват да създадат родителски кооператив (в Центъра) или по принцип от темата за алтернативен начин на отглеждане на деца. Надяваме се да помогнем на други родители да се открият едни други и да се решат на подобно начинание.
Когато виждаме колко е добре за децата, няма причина да не искаме да споделим това с повече родители и да има повече така щастливи дечица :))
Срещата мина много приятно, макар и малко хаотично ( щъкащи дечковци насам натам :) Винаги е хубаво, когато срещаш интелигентни и грижовни родители :)))

Доста разговори проведохме с всеки поотделно, чуха се идеи за създаване на кооперативи на различни места - център, Княжево, Варна. Желаещи има, но тази първа крачка е много трудна, трябва нещо да те тласне - подходящо помещение или подходящ човек за учителка, които не си заслужават да се изпускат, или необходимост от тръгване на работа на майката, второ бебе... Двата фактора - това да се харесате и допаднете с другите родители и това да ви устройва едно и също нещо(местоположение, организация, бюджет) са може би равносилни. Едното без другото не става.

От наблюденията ми дотук мога да направя няколко извода:

- Най- удачното време за "замисляне и ослушване за хора" за създаване на кооператив е около 2-рата годинка на детето (+ - няколко месеца). Преди това децата са доста малки, може да посещават отделни занимания (например в съществуващи кооперативи), да общуват, но като цяло и за родителя е трудно да поеме някакъв по-сериозен ангажимент с толкова малко дете, а и за детето е рано за отделяне. А за 3-4 годишни дечица е по-трудно да им се намерят връстници, повечето родители вече са намерили някакво решение и няма толкова желаещи. Втората годинка е добър период. И около 2г и половина, когато детето наистина си е вече по-самостоятелно човече да може лесно да свикне с целодневно отделяне от майката.

- Добър вариант е преди майките да имат нужда от целодневно оставяне на детето да започнат кооператива като се събират там с децата си - като стая за игра. Така разходите в началото ще са много по-малки (само за наем на помещение) в сравнение с разходите за заплата на учителка. Достатъчно е 3-4 такива майки да се решат и да започнат. В това време (няколко месеца например) по естествен път ще се отсеят още желаещи за кооператива, и може спокойно да се намери подходяща учителка. А и майките ще се опознаят по-добре така. Присъствието на толкова майки донякъде напряга обстановката и нарушава спокойните занимания, но е много полезно в началото. Децата свикват мама да е част от това място - тя може да излезне за малко и пак да дойде, а не пристъпването на прага да означава за тях нещо драматично.

- Когато обзавеждането и учителката са налице и децата са свикнали с мястото, може да се пристъпи към оставяне на децата, първо на половин ден, после на цял. Вариантът да се тръгне по-цялостно и изведнъж (с наемане на учителка още в началото и осигуряване на всичко необходимо за целодневно гледане не децата) също е възможен. Просто е по-трудно от финансова гледна точка. Но ако са налице достатъчен брой родители не е проблем.

- Уникалното е, че според различните родители, биха се получили различни кооперативи. Като започнем от обстановка, избор на играчки, създаване на атмосфера, избор на преподавател, избор на програма и занимания...във всичко това участват родителите според това какви са те. Което е сериозна предпоставка да се окаже най-подходящото място за техните деца :))

За първите стъпки на кооп Къща Мусала можеш да прочетеш тук

1 коментар:

  1. Много полезна информация, Иве! Дано помогне на много мами, включително и на нас!

    ОтговорИзтриване