Ри Ри Ра е стая за игра. Място, където деца и родители общуват свободно, играят и се забавляват! И откриват света като песен: ра-ра-ри... ри-ри-ра

КОНТАКТИ И РАБОТНО ВРЕМЕ

_________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
РИ РИ РА - ЕДИСОН - ж.к. Яворов >>> - свободни места!
__________________________________________________________________________

четвъртък, октомври 29, 2009

Страхове и призраци

Днес в Ри Ри Ра Петя ни разказа за страховете на децата. Накратко, те се появяват още с раждането, но приемат различни форми с израстването на детето. През първите месеци бебето се страхува при липсата на мама. По-натам се появява страхът от непознати. На 2 годинки детето започва да се страхува от въображаеми чудовища, от насекоми, от неща, с които има негативен опит. На 3 вече се появяват страхът от отхвърляне от средата - например от децата от групата в детската градина. Ролята на родителите за зараждането и преодоляването на страховете у децата е огромна. Те трябва да научат детето да разпознава маркерите на страха. Много от страховете изчезват след като се появи абстрактното мислене.

Eто някои от ситуациите, които обсъдиха мамите с Петя:
- Ако детето се страхува да заспива в стаята си? - Дайте му любимата му кукла, кажете, че и тя много се страхува и че само то може да я успокои. Нека детето влезе в ролята на успокояващ експерт. Втори вариант е да пробвате с "магия" да прогоните злите сили - например магически гирлянд с коледни лампички.
- Ако детето се страхува от прахосмукачка? - Покажете му как прахосмукачката засмуква малките неща, но по-големите - не, например чехъла на мама.
- Ако майката е бременна възможно ли е детето да е притеснено? - Такива чувства ще се появят вероятно след като се роди бебето, не преди това.
- Децата сякаш се страхуват от неща, които са видели по телевизията, например от летящи зли вълшебници от анимационен филм - Да, децата много се впечатляват от телевизята - новина за катаклизъм или катастрофа може много да ги натовари. От друга страна, светогледът на детето по принцип е много егоцентричен, неговият Аз е център, детето си казва:"Щом този добър герой е преследван от злата вълшебница, значи тя ще преследва и мен."
- Децата са плашени с "чичко полицай" от учителките в детската градина. Защо още от тази възраст да се внушава ненужен страх към тези служители? - За съжаление тази тактика - сплашване с торбалан, с циганка и тем подобни, се използва от баби и учителки , защото действа безотказно.

След почивката правехме маски и малки чантички с материали донесени от Брус. (Thank you, Bruce!) С тях играхме на домашен вариант на "Trick or treat" - децата с маски чукат на всяка врата в апартамента и казват "Trick or treat!", а от вътре една от мамите, която предварително се е скрила там, излиза и сипва бонбони и декорирани като призраци близалки в малките чантички и казва "Ouu, how scary you are!".
Петя беше изплела много чаровни сини чудовища, които щяха да изиграят специална пиеса, но не остана време.


А Драга ни направи страхотни снимки - http://gorgonbg.multiply.com/photos/album/30/30

2 коментара:

  1. Благодарности отново на Петя за разговора!
    Ето ги и моите снимки: http://gorgonbg.multiply.com/photos/album/30/30

    ОтговорИзтриване
  2. Сложих линка в публикацията за да го видят всички.

    ОтговорИзтриване